Cum alegi centrala termică pentru casă sau apartament

Cum alegi centrala termică pentru casă sau apartament

Centrala termică este un aspect esențial în interiorul oricărei locuințe, fie că vorbim de case sau apartamente. Alegerea unui astfel de sistem este un proces anevoios, care presupune numeroase verifică și analize ale pieței. Pe lângă aspectele financiare de care se ține cont în momentul achiziționării unui element atât de important, esențiale sunt standardele de siguranță și calitate, dar și compatibilitatea modelului cu nevoile pe care urmează să le îndeplinească.

Tipuri de centrale termice

Atât în ceea ce privește tipul de combustibil utilizat în alimentarea acesteia, cât și tipul de tehnologie pe care îl utilizează, centralele termice se clasifică în mai multe categorii, precum:

·       Centrală termică ce se alimentează cu combustibil solid

Un aspect deloc de neglijat în momentul în care luați în calcul o astfel de centrală este faptul că aceasta necesită o cameră tehnică în care trebuie instalată. Așadar, trebuie să existe suficient spațiu în locuința ta care să o găzduiască, atât pe ea, cât și combustibilul pe care îl utilizează fie că vorbim de peleți, lemn, tocătură lemnoasă, cărbune, brichete, deșeuri sau resturi menajere. Utilizând astfel se surse, este o variantă economică în raport cu cele ce funcționează pe combustibili lichizi, sau pe curent electric. Acestea se aleg în funcție de suprafețele pe care doriți să le încălziți cu ajutorul ei, prețul fiind direct proporțional cu capacitatea de încălzire.

·       Centrală termică pe gaz

Acestea sunt centrale de dimensiuni reduse, ce se pliază excelent pe spațiile mici, astfel că sunt o variantă potrivită și pentru apartamente. Funcționează cu ajutorul unor mecanisme extrem de ușor de folosit, fiind racordată la o sursă constantă de gaz, în acest caz. Și aceste variante se aleg în funcție de capacitatea de încălzire de care dispun, însă prețurile lor sunt mult mai reduse.

·       Centrală electrică

Cele mai ieftine dintre toate, centralele electrice au ca principal avantaj timpul redus în care reușește să încălzească orice încăpere. Mai mult decât atât, sunt o alegere responsabilă față de mediu, deoarece nu presupune niciun fel de emisii. Pot fi amplasate în spații mici, având dimensiuni reduse, însă un dezavantaj considerabil îl reprezintă prețul combustibilului. Deși centrala în sine este mult mai ieftină, prețul energiei electrice poate fi chiar de patru ori mai mare decât al celorlalte tipuri de combustibil. În plus, încălzirea apei necesită achiziționarea unei aparaturi suplimentare, de tip boiler, deoarece singură nu reușeste să îndeplinească și această funcție.

Așadar, în drumul spre alegerea modelului cel mai potrivit trebuie luate în vedere atât aspecte ce privesc spațiul de depozitare, sursele de alimentare la care pot fi conectate, cât și suprafața ce necesită a fi încălzită. Astfel, variantele pe bază de combustibil solid sunt o variantă potrivită pentru casele spațioase, în timp ce o centrală pe caz ar fi varianta cea mai eficientă pentru un apartament de bloc. În cazul în care apartamentul nu este racordat la gaze, centrala electrică ar rămâne cea mai bună opțiune.

Related Post