Montarea termostatului – de ce este important și care sunt pașii de instalare ai acestuia

Montarea termostatului – de ce este important și care sunt pașii de instalare ai acestuia

La momentul actual, cea mai bună metodă prin care poți să te bucuri de posibilitatea de a seta nivelul de temperatură de la tine din casă este prin intermediul unui termostat de temperatură, care nu va face altceva decât să te ajute să stabilești nivelul de căldură pe care îl dorești în fiecare cameră. Montarea lor nu este foarte complicată, ba din contră este chiar ceva ce veți putea face cu ușurință chiar dumneavoastră urmând o serie de pași cu ajutorul cărora nu veți putea da greș. 

 

Pasul 1 – citiți cu atenție instrucțiunile de pe cutia termostatului 

Înainte să începeți montarea propriu-zisă este bine să aveți în vedere toate detaliile pe care producătorul vi le oferă. În acest mod veți avea o perspectivă mai clară asupra produsului pe care l-ați achiziționat și cu siguranță veți reuși să descifrați o parte din explicațiile de acolo. 

 

Pasul 2 –  setați tensiunea termostatului pentru a fi la fel ca tensiunea centralei

Pentru a alege un termostat corespunzător este bine să îl compari cu cel vechi, pentru că de cele mai multe ori acestea pot fi găsite având două tipuri de tensiuni: 220 V sau 24 V. 

 

Pasul 3 – opriți alimentarea electrică de la tablou

Înainte de orice este important să opriți curentul și să scoateți centrala termică din priză. Mai mult, pentru prevenție este bine să puneți toate siguranțele fuzibile pe oprit.

 

Pasul 4 – scoateți carcasa vechiului termostat

Următorul pas este să scoateți panoul central al vechiului termostat, în cazul în care aveți unul. Căutați părțile laterale pentru a apăsa cu o șurubelniță. Acest lucru va ușura procesul de montare al aparatului nou. 

 

Pasul 5 – etichetați firele și scoateți-le pe rând

Urmează să notați cu un marker sau cu bandă adezivă colorată fiecare fir în parte pentru a ști exact care este ordinea firelor și bornelor la care acestea erau legate. 

 

Pasul 6 – scoateți baza termostatului de ambient vechi de pe perete

Țineți firele scoase pentru a vă asigura că acestea nu intră în doză sau în gaura din perete atunci când scoți vechiul termostat. 

 

Pasul 7 – prindeți  baza noului termostat de ambianță pe perete

Dacă baza termostatului nou nu se potrivește cu cea a celui vechi, atunci va trebui să faci găuri noi în perete cu ajutorul unei bormașini. În funcție de model sau de mărime, tot în acest moment va fi nevoie și de baterii. 

 

Pasul 8 – legați firele la noul termostat corespunzător instrucțiunilor de montaj

Acest pas necesită o atenție deosebită, iar în cazul în care aparatul vechi era unul fără baterii, iar acesta nou are baterii, atunci vei rămâne cu un fir pe care este indicat să îl izolezi. 

 

Pasul 9 – montați panoul noului termostat 

Nu uitați să notați  firele pe care le legați ca să puteți să identificați. 

 

Pasul 10 – porniți energia electrică 

La final, după ce totul revine la normal este indicat să faceți și o probă de verificare, pentru a testa funcționarea termostatului. 

 

Related Post