Motive pentru care curge apa din centrala termică

Motive pentru care curge apa din centrala termică

Fără doar şi poate, obţinerea şi asigurarea confortului termic în interiorul casei noastre trebuie să fie o prioritate majoră pentru fiecare dintre noi. De aceea, achiziţia, întreţinerea şi funcţionarea în condiţii optime a unei centrale termice sunt foarte importante! Ce te faci însă dacă tocmai ai observat că din centrala termică a locuinţei tale tocmai au început să curgă nişte picături de apă care odată ce se tot adună formează o baltă? Acest lucru nu trebuie subestimat, pentru că poate ascunde anumite defecţiuni pe care este bine să le descoperi şi să le rezolvi din timp, înainte ca daunele să fie unele iremediabile.

Şi pentru că astfel de situaţii se întâmplă din păcate, haide să vedem împreună care sunt motivele principale pentru care curge apa din centrala termică, după cum urmează:

Presiune prea mare. Odată cu achiziţionarea unei centrale termice, constructorul acesteia va prescrie o anumită limită pe care presiunea nu trebuie să o depăşească, întrucât odată ce acest lucru se întâmplă, excesul de apă va fi evacuat afară din instalaţie prin intermediul unei componente din centrală, numită valva automată de suprapresiune (supapa de siguranţă). Astfel, odată ce presiunea în centrală depăşeşte valorile de 2.5-3 bari, te poţi aştepta oricând să ai de-a face cu pierderi de apă. În acest caz, este recomandat fie să chemi un specialist care să facă o verificare amănunţită pentru siguranţă 100%, fie să aeriseşti chiar tu un calorifer, pentru a reuşi să scazi presiunea şi să o aduci pe aceasta în limitele normale, adică 1-2 bari.

Defecţiunea vasului de expansiune. Ca să înţelegi mai bine, vasul de expansiune reprezintă o componentă a centralei termice prevăzută cu o membrană de cauciuc care găzduieşte aer sub presiune. Din cauza unor factori precum calitatea sau vechimea centralei, aerul se poate pierde, eliminând presiunea din membrana respectivă şi, automat, creşterea presiunii ca în cazul exemplului anterior. Aşadar, pentru rezolvarea unei astfel de situaţii, trebuie să reglezi presiunea din centrală sau chiar să schimbi vasul de expansiune, acolo unde este cazul.

Robinetul de încărcare al instalaţiei. Întrucât acest robinet poate provoca pierderi de apă din centrala termică, este important să te asiguri că acesta este închis după ce alimentezi centrala cu apă rece de la reţea.

Tubulatura de evacuare. Rolul acestui element este acela de a permite gazelor arse să iasă în siguranţă din interiorul casei noastre, fără a ne pune în pericol. Aşadar, fiind situată în afara casei, în cazul în care tubulatura de evacuare nu este montată corect şi afară începe să plouă, şansele ca apa să înceapă să curgă din centrala noastră termică sunt foarte mari.

Aşadar, în cazul în care ai de-a face cu un astfel de episod din viaţa centralei tale, este bine să cunoşti toate motivele pentru care poate curge apă din instalaţia ta termică, pentru a ştii care este cea mai rapidă şi mai eficientă rezolvare a unei astfel de probleme.

Related Post