Încălzire prin pardoseală – argumente PRO și CONTRA

Încălzire prin pardoseală – argumente PRO și CONTRA

Confortul termic este unul dintre principalele elemente de care ne dorim să ne bucurăm pe tot parcursul anului în propria locuință. În acest sens, mai ales în sezonul rece este nevoie să ne asigurăm că beneficiem de toate avantajele pe care ni le pune la dispoziție tehnologia pentru a dispune de temperaturile ideale. În acest sens, încălzirea în pardoseală poate fi cea mai bună soluție care să vă ajute să vă atingeți idealul.

Argumente PRO

Principalul avantaj este dat, bineînțeles, de faptul că elimină complet disconfortul creat de podelele reci în diminețile friguroase. Oricât de cald ar fi într-o cameră, acest aspect este anulat imediat odată atinsă o astfel de podea neîncălzită corespunzător.

Un alt avantaj îl presupune faptul că, odată instalat un astfel de sistem, se poate economisi pe toate planurile. În primul rând, se economisește spațiu. Tot acel spațiu mort pe care l-ar fi ocupat caloriferele și țevile de legătură poate acum fi utilizat în scopuri mult mai practice. Să nu mai vorbim de factorul estetic, care este mult potențat de absența tuturor acestor metale și a găurilor aferente din pereți. În al doilea rând, se pot observa economii substanțiale în ceea ce privește consumul de energie electrică. Faptul că, prin acest sistem, căldura vine de jos, în mod constant, face ca aerul să circule diferit. Altfel spus, căldura nu se va mai ridica, ca în cazul sistemelor clasice, impunând nevoia de a crește în mod constant temperatura pentru a ajunge la una convenabilă, ceea ce va culmina cu niște costuri mai reduse pe facturile de energie electrică.

Argumente CONTRA

Unul dintre principalele dezavantaje pe care le presupune un astfel de sistem este dat de costurile mult mai mari de instalare pe care le generează, în raport cu instalarea unei instalații clasice, dat fiind faptul că necesită proceduri mult mai complexe și un număr mai mare de specialiști care să garanteze funcționarea optimă a acesteia. Cu toate acestea, costurile se vor putea amortiza în timp datorită economiilor pe care le veți face la energie electrică, spre exemplu.

Un alt dezavantaj este dat de timpul mult mai lung de încălzire pe care îl presupune. Sunt mai multe straturi de materiale pe care căldura să le străbată până ajunge în punctul dorit, însă odată atins, se va menține pentru o perioadă îndelungată.

Alte dezavantaje sunt date de detalii ce privesc alegerea mobilei sau reducerea înălțimii camerelor. Este foarte important ca mobila aleasă să fie pe cât se poate suspendată, sau cu picioare lungi, pentru a evita blocarea căldurii. În cazul locuințelor deja construite, montarea unei astfel de instalații poate reduce din înălțimea camerelor, dat fiind faptul că va fi aplicat un strat suplimentar de podea.

Dacă însă puteți trece cu vederea aceste detalii minore, avantajele vă vor acapara viața, făcând-o mult mai plăcută.

Related Post