Țevi pentru centrale termice. Tipuri și recomandări

Țevi pentru centrale termice. Tipuri și recomandări

Când vine vorba de instalații termice fiecare element al acestora este important, de la centrala propriu-zisă, până la țevile folosite. Astfel că, pentru alegerea celor mai bune țevi este necesară respectarea câtorva criterii esențiale de selecție, în raport cu restul elementelor. Așadar, dacă alegerea este făcută în mod corect, vă puteți asigura un circuit termic mult mai eficient, care vă vor asigura deopotrivă și o serie de economii substanțiale, în ultimă instanță.

Tipuri de țevi – avantaje și dezavantaje

Țevi din cupru

Cel mai vechi material din care s-au realizat vreodată țevi, cuprul dispune de avantajul rezistenței sporite în timp în fața degradării și uzurii de orice tip, fiind totodată o variantă ecologică, ce nu afectează mediul înconjurător, fiind un material ce se găsește în natură, regenerabil și reciclabil. Punctul de topire al cuprului se situează la 650 de grade Celsius, aspect care contribuie la transportarea de apă la temperaturi și presiuni foarte ridicate. De asemenea, sunt extrem de potrivite în rețelele de apă potabilă, datorită proprietăților antibacteriene de care dispun. Pe de altă parte, cel mai mare dezavantaj îl constituie prețul foarte ridicat, care face să nu fie o alternativă tocmai accesibilă.

Țevi din polipropilenă

O variantă mult mai ieftină este reprezentată de țevile din polipropilenă. Acesta este un material din plastic, asemănător materialului PVC, însă compoziția din care este conceput asigură posibilitatea de a apă la temperaturi extrem de ridicate, punctul de topire fiind la aproximativ 150 de grade Celsius. În plus, dispun de o durabilitate de până la 50 de ani și dispun de proprietăți non-corozive, fiind astfel o variantă extrem de potrivită pentru orice tip de instalație. Dezavantajul este dat de aspectul inestetic pe care îl are plasticul, dar și de faptul că este un material nociv pentru mediu.

Țevi din PVC

Această de țevi reprezintă unul dintre cele mai vechi tipuri de țevi utilizate vreodată din materiale compozit, principalul lor avantaj fiind dat de prețurile extrem de scăzute pe care le presupun. Sunt, astfel, o variantă extrem de rentabilă când vine vorba de instalații de mare amploare. Dezavantajul care nu poate fi neglijat îl constituie faptul că dispun de o rezistență scăzută la temperaturi ridicate, dacă sunt expuse la acestea pentru o perioadă îndelungată. Acest lucru le face nepotrivite pentru rețelele termice, însă pot fi utilizate cu succes în rețele externe de canalizare.

Așadar, în concluzie, în vederea realizării unei rețele termice eficiente și rentabile, cea mai avantajoasă opțiune ar fi reprezentată de țevile din polipropilenă. Cu toate acestea, din considerente estetice, recomandat ar fi ca ele să fie utilizate în rețele ascunse sau îngropate, iar pentru țevile ce sunt la vedere să se opteze pentru variante din cupru.