Aerisirea caloriferelor. De ce, când și cum se face?

Aerisirea caloriferelor. De ce, când și cum se face?

Aerisirea caloriferelor este un procedeu pe cât de abstract, pe atât de important pentru a evita eventuale complicații în ceea ce privește instalația termică. Acumularea de aer în calorifere poate conduce de la probleme de încălzire uniformă, adică încălzirea doar a unor anumite părți ale caloriferului, până la defecțiuni majore la nivelul întregului circuit.

Semne că e necesar să se efectueze aerisirea caloriferelor

Deși acest lucru trebuie realizat frecvent, există și o serie de indicii care pot semnala că este nevoie să se realizeze cât mai curând. Printre primele și cele mai evidente dintre acestea se regăsesc sunetele ciudate care se aud din interiorul caloriferelor. Un alt semn este dat de faptul că acestea nu se încălzesc uniform. Există posibilitatea de a se încălzi doar partea superioară sau doar o parte dintre elemenți.

Consecințe ale lipsei aerisirii caloriferelor

Dat fiind faptul că circuitul temperaturii este coordonat de țevile de tur, situată în partea superioară și cele de retur, situată în partea inferioară a caloriferului, acumularea de aer blochează traversarea corectă a căldurii, ceea ce poate produce defecțiuni ce se agravează odată cu trecerea timpului. Pe lângă faptul că încălzirea apei și transferul de căldură nu se mai realizează eficient, se poate cauza și o îmbătrânire prematură a instalației, care vine la pachet cu o multitudine de repercusiuni.

Când și cum se aerisesc corect caloriferele?

Cel mai recomandat este ca acest procedeu să se realizeze la intervale de timp prestabilite. Însă în cazurile în care acest lucru nu este posibil, cea mai propice perioadă este vara, când întreg sistemul de încălzire este în repaos și nu riscați să provocați pierderi de apă. Majoritatea caloriferelor sunt prevăzute ce un orificiu special realizat pentru a facilita acest proces. Acesta se poate declanșa cu ajutorul unei șurubelnițe sau al unei chei și se desfiletează în sensul invers acelor de ceas. Este necesar să aveți un recipient în care să colectați apa ce va fi eliminată odată cu aerul în momentul în care se aerisesc caloriferele. Este nevoie să deschideți și robinetul de retur pentru ca apa să împingă aerul existent, până în momentul în care este eliminat complet, iar apa curge continuu, fără blocaje. Acest procedeu se realizează după anumite îndrumări. Și anume, punctul de început îl reprezintă caloriferul cel mai apropiat de centrala termică, urmând ca celelalte să fie luate în ordinea distanței, până la cel mai îndepărtat. Ulterior este necesar să se regleze presiunea robinetelor conform specificațiilor fabricatului centrale.

Astfel că, pe cât de simplă este realizarea aerisirii, pe atât de ari pot fi efectele negative care pot apărea în lipsa ei. Dea ceea, este necesar să se efectueze frecvent, pentru a evita orice risc.