Ce este autorizația ISCIR pentru centrale termice?

Ce este autorizația ISCIR pentru centrale termice?

ISCIR reprezintă abrevierea pentru Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat și are în vedere asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Date fiind acestea, pentru a funcționa în parametri legali o centrală termică, este absolut necesar să dețină această autorizație oferită de o instituție de asemenea autorizată ISCIR.  În caz contrar, centrala nu este recunoscută la nivel național ca fiind realizată și montată de către un personal calificat si autorizat și funcționalitatea acesteia în parametri de siguranță nu este verificată corespunzător. Astfel că, în concluzie, nu este autorizată și nu poate fi pusă în funcțiune, dat fiind faptul că ar libera funcțiune presupune riscuri enorme, care ar putea produce daune de orice natură. Cu alte cuvinte, amplasarea și utilizarea unei centrale neautorizate ISCIR este ilegală și de aceea descoperirea unei astfel de nereguli poate atrage după sine consecințe penale, dat fiind faptul că se conturează un cadru nesigur, ce poate pune în pericol viața a numeroase persoane. Așadar, prin apelarea la inspecție tehnică specializată și prin deținerea acestei autorizații este garantat faptul că a fost eliminat orice risc ce ar fi putut surveni în orice punct al producerii sau instalării centralei.

Cine poate acorda autorizația ISCIR?

Această autorizație poate fi oferită de orice altă firmă care execută și pune în funcțiune astfel de mecanisme, care a fost autorizată la rândul ei ISCIR și a îndeplinit toate condițiile necesare, impuse de aceasta. Astfel, aceasta este responsabilă de analiza situației curente a mecanismelor și componentelor centralelor, să sesizeze și să rezolve orice problemă sau neregulă apărută în sistem și de asemenea, să sisteze funcționarea oricărei unități care nu corespunde normelor în vigoare sau care prezintă anumite nereguli tehnice.

Cum se intră în posesia autorizației ISCIR?

După ce a fost parcursă o analiză tehnică amănunțită în urma căreia nu a rezultat existența unei nereguli de orice natură, se poate trece la pregătirea documentației necesare și, ulterior, la montarea propriu-zisă, dacă sunt îndeplinite toate criteriile necesare. Ulterior se vor face teste și verificări atât în ceea ce privește racordarea la sursele de energie, cât și buna funcționare a componentelor secundare ale sistemului, ale accesoriilor de încălzire, cum ar fi caloriferele, plitele, boilerele, etc.

Odată oferită, această autorizație are o valabilitate de până la doi ani de la momentul verificării, ceea ce înseamnă că firma ce a atestat trebuie să revină odată ce s-a depășit acest termen, pentru a relua toate analizele inițiale și a  confirma sau nu buna funcționare a sistemului.